Tillbaka till index, berättelser

Svenskt silver i Drag-VM för renrasiga Polarhundar Hundsport nr 5/2001

 Text Liz-Beth Carlsson- Liljeqvist

Efter att ha vunnit i princip allt som går här hemma med sitt 6-spann renrasiga Samojeder bestämde de sig, påhejade av danska vänner, för att mäta sin förmåga i internationell konkurrens. Det skulle komma att ske i Österrike, i februari, och alla hundmänniskor vet hur lång framförhållning som krävs för en liten utlandstur, - lägg därtill 6 elittränade samojeder, släde och inte minst en utmärkt egenkondition, och så snö för träning dessutom. Man kan ha färre  hinder att ta sig över i synnerhet om man verkar och bor i Uddevalla där snötillgången oftast är en bristvara.

Dock på måndagen, när tävlingarna skulle starta på fredagen, rullade bilen med Nisse och Annica Uppström och de 6 hundarna fram till hotellet i en by ca 2 mil från tävlingsorten Annaberg i Österrike. Allt var bra utom en sak, det fanns bara ett lätt pudertäcke med snö.

Det är lätt att förstå känslan efter all denna planering, men redan nästa dag kändes det bättre, arrangörerna hade gjort ett jättejobb, banan som låg på ca 1000 m över havet var perfekt, mängder med preparerad snö och pistmaskiner för att hålla kvaliteten uppe över de tre tävlingsdagarna.

Lugnade av detta kändes det trots snöbristen där bra att bo 2 mil från tävlingsorten och terrängen fungerade utmärkt för långa hundpromenader.

Byborna gjorde också sitt för att uppmuntra de långväga gästerna.

-         Även om man förstått att det skulle vara ett stort arrangemang så blev vi ändå överraskade över att det var så stort, fick så mycket uppmärksamhet bland befolkningen, i tidningar och i radio och TV. Och visst var det en fantastisk upplevelse att precis som vid OS få tåga in med flaggor i nationsgruppering, konstaterar Annica.

-         Totalt var 150 ekipage anmälda i de olika klasserna, indelade efter hur många hundar som ingick i spannen, från 1 upp till 12 hundar och på olika långa banor. Den banan Nisse skulle köra var drygt 11 km och med en banprofil med skräckinjagande utförslöp och enorma uppförsbackar.

-         Kvällen före första tävlingsdagen var allt lite kaotiskt, särskilt på förarmötet där diverse språkförbistringar vållade problem när man gick igenom regler, banor, starttider osv. menar Nisse, men det ordnade sig.

-         Hundarna var i god form och banorna i utmärkt kondition när starten gick första tävlingsdagen och Nisse tyckte det kändes mycket bra när han redan i början körde om två spann och var uppe på andra plats. Och det Uppströmska spannet slutade också två första tävlingsdagen efter storfavoriten från Tyskland.

-         Trots att det var 10-12 grader varmt höll arrangörerna spåren i superform och vid starten andra dagen trodde Nisse sig fortfarande ha en chans att vinna, han har slagit tysken vid tävlingar i Sverige tidigare, men det gick inte den här gången, den egna konditionen fällde avgörandet menar Nisse. Tysken är elitfotbollsspelare och dessutom avsevärt yngre än Nisse och detta fällde avgörandet i en banprofil med enorma uppförsbackar där förarna ska hjälpa hundarna och springa vid sidan av kälken. Så både dag 2 och dag 3 slutade med Tyskland på första plats och Uppströms samojedspann på andra och det blev alltså en Silvermedalj till Sverige.

-         Det kändes jätteroligt att både kunna förverkliga en gammal dröm om att vara med på VM och dessutom få silver konstaterar Nisse.

 Nästan dubbelt så långt som 6-spannen körde och med en banprofil med bara några kilometer slätlöp, övriga 2 mil med branta uppförs och nedförslut kördes VM-tävlingen för spann med mer än 8 hundar och där blev det hemmaseger genom Manfred Komac och hans tolv-spann (siberian husky)

Detta är alltså tävlingar som bara är öppna för renrasiga registrerade polarhundar och Slädhunds-Världsmästerskapen som tävlingarna heter arrangeras av FISTC(Federation Internationale Sportive de Traineau a Chiens). Svenska Polarhundklubben är inte medlem i den här organisationen men Nisse fick ändå vara med tack vare sina meriter och han tävlade på s k Wild card. 

De sex hundarna i Uppströms spann är alla uppfödda av dem, bär alltså deras kennelnamn Nordvikens, alla är dragmeriterade och alla utom en är utställda med CK, tre är dessutom utställningschampion.

 

Hundarna i det vinnande spannet är framifrån: S(polar)CH Nordvikens Khatanga-Demina med cert i Danmark och Sverige, PDP(godkänt polarhunddragprov)Nordvikens Larizza-Demina utställd med CK, SUCH,S(Polar)CH,NTCH Nordvikens Jasjin, SUCH,S(Polar)CH,PDP Nordvikens Inja, NordUCH, S(Polar)CH,NTCh Nordvikens Igor Stravinsky samt S(Polar)CH Nordvikens Jurij.

 

Tillbaka till index, berättelser